Foglalások a naptárban – P2
Új foglalások létrehozása a naptárban
Kétféle módon hozhatunk létre új foglalásokat. Az első módszer a táblázat jobb felső sarkában található gomb használata. A gombra kattintás után megnyílik egy ablak az új foglalás létrehozásához, ahol megadhatjuk, hogy egyedi vagy csoportos foglalást szeretnénk létrehozni.

A második módszer az, hogy a foglalásokat egérrel közvetlenül a naptárban húzzuk. Ha több szobára „húzzuk”, csoportos foglalást hozunk létre. Hasonlóképpen, a CTRL billentyű lenyomva tartásával több különböző szobát is kijelölhetünk húzással, amelyek ezután csoportként kerülnek létrehozásra.
Foglalások szerkesztése a naptárban
A foglalásokat a táblázaton három különböző módon szerkeszthetjük:
- A foglalás részleteinek megnyitásával (kettős kattintás) és a szükséges paraméterek szerkesztésével.
- A foglalások áthúzásával a megfelelő helyre/időre/szobába, vagy a foglalás szélének húzásával történő meghosszabbításával/lerövidítésével.
- Az egér jobb gombjának használatával (lásd alább)
A jobb egérgombbal elérhető funkciók
Ha jobb gombbal kattintunk egy foglalásra, számos lehetőség nyílik meg. A következőket tehetjük:
- Szerkesztés – ugyanaz, mint a foglalásra való dupla kattintás és a részletek megnyitása
- Szobacsere zárolása/feloldása – ez megakadályozza, hogy a foglalást áthelyezzék a táblázaton (ideális például akkor, ha egy vendég kifejezetten egy adott szobát kér, és senki sem szabad áthelyeznie a foglalást máshová. A zárolás/feloldás korlátozható a felhasználói jogok alapján
- Lemondás – átállítjuk a foglalást „lemondva” állapotra
- No-show – átállítjuk a foglalást no-show állapotra
- Szoba lezárása – a foglalás rögzítése a szobaváltás ellen
- Törlés – a foglalás teljes törlése (+ csoport törlése csoportos foglalás esetén) a rendszerből

Foglalás-előnézetek
Ha az egérmutatót egy foglalás fölé visszük, mindig megjelenik egy gyors előnézet, ahol a foglalásra kattintás nélkül is megtekinthetjük az alapvető információkat.
Az egyes foglalásoknál megjelennek a vendégek adatai, a megrendelt étkezések, a foglalási szám, a megjegyzések, a foglaláshoz rendelt piaci kódok, valamint a szobaszámla összege, a már befizetett összeg és a fennmaradó összeg (mennyit kell még fizetni).

Csoportos foglalások esetén az előnézet kibővül. Ugyanazokat az információkat tartalmazza, mint az egyéni foglalásoknál, de emellett a teljes csoportra vonatkozó adatokat és megjegyzéseket is megjeleníti, továbbá a foglalási számla előnézete kibővül egy oszloppal, amely az összes egyéni foglalás összegét tartalmazza.

A foglalási piktogramok magyarázata
A foglalással kapcsolatos alapvető információkat a foglalás megtekintésével is megismerhetjük, anélkül, hogy az előnézetet megjelenítenénk. A foglalás teljes színe a foglalás állapotának felel meg (opció, megerősítve, bejelentkezett, kijelentkezett, egyéb).
Az első sorban mindig a következő jelenik meg:
- A kapcsolattartó vagy a vendég neve
- A bejelentkezés befejezésére vonatkozó információ (a név előtti piros függőleges vonal azt jelzi, hogy a foglalás bejelentkezése még nem fejeződött be teljesen. Ha a bejelentkezés befejeződött, a név előtt semmi sem jelenik meg).
A második sorban a következőket is megjelenítjük:
- Partner ikon (ha a foglalás egy OTA-tól származik)
- A cég rövidítése (ha a foglaláshoz hozzárendelték)
- A vendégek száma (sziluett ikon)
- Az éjszakák száma (hold ikon)
- A csoportban lévő foglalások száma (ágy ikon, csak csoportos foglalások esetén)
- Zárva, módosítás nem lehetséges (lakat ikon)
- Szobacsere ellen zárolva (tű ikon)
- A foglalás alján található kiemelés (piros = ki nem fizetett, piros pontozott = részben kifizetett, aláhúzás nélkül = kifizetett)
Rövidebb foglalások esetén egyes információk elrejtve maradhatnak, mert nincs hely számukra a „foglalási cellában”. Hasonlóképpen, ha kisebb naptárnézetet használunk, ahol a foglalások magassága kisebb és csak egy sorra van hely, a további információk a vendég neve után jelennek meg.
Alapvető különbségek és megkülönböztetések az egyéni és a csoportos foglalások között
A csoportos foglalások egy fő foglalási fiókot tartalmaznak. Ezen a fiókon belül lehet például szobák szerint szűrni, és így a számlázáshoz csak bizonyos szobákat jeleníthet meg.
A csoportos foglalásokat könnyen megkülönböztethetők az egyéni foglalásoktól:
- Miután rákattintunk egy csoportos foglalásra, a csoport összes foglalása sárgával lesz jelölve.
- Ha az egérmutatót egy csoportos foglalás fölé visszük, megjelenik a foglalás kibővített előnézete, amely tartalmazza a csoportszámlára vonatkozó információkat (lásd fent).
- A csoportos foglaláson egy ágy ikon látható, amely mellett egy szám jelzi a foglalásban szereplő szobák számát.
