Csoportos foglalások – P2


Csoportos foglalás létrehozása

A kurzor húzásával a naptárban folytonos csoportos foglalást  lehet létrehozni (egymás alatti szobák, megegyező érkezési és utazási idővel), valamint nem folyamatos csoportos foglalást  a kurzor megfelelő szobákba és hosszúságra történő kijelöléssel a CTRL billentyű lenyomásával lehet létrehozni – ezután azonnal meg is nyílik a csoportos foglalás – lásd alább.

A foglalási naptár felett, jobbra található „Új foglalás” gomb használatával is egyszerűen hozhatunk létre csoportos foglalásokat – ezzel a módszerrel meg kell adni a dátumokat és a csoportban szereplő foglalások számát.

Foglalás létrehozásakor lehetőség van a „szobatípusok szerint” nézetre váltani, ami a nagyobb csoportok foglalását zökkenőmentesebbé és egyszerűbbé teszi. A dátum kiválasztása után gyorsan lehet beírni az adott szobatípusból szükséges szobák számát, vagy pedig kibontani az adott szobatípus alatt található szobák listáját, és bejelölni a kívánt szobákat.

Az „Dátum hozzáadása” gombra kattintva teljesen más dátumot is kiválaszthatunk a csoport többi részéhez (majd ismét megadjauk a szobákat erre a második dátumra).

Csoportos foglalás részletei

Amikor a naptárban vagy a foglalások áttekintésben található gomb segítségével új csoportot hozunk létre, megnyílik a fenti ablak, ahol kitölthető a csoportos foglalás összes paramétere, hasonlóan az egyéni foglalás részleteihez.

Van azonban néhány különbség. Alul a konkrét vendégek helyett két külön szakasz található: „Szobák” és „Vendégek”, ahol összefoglaló információkat láthatunk a teljes csoportra vonatkozó adatokról.

Az egyes szobákkal kapcsolatos részletesebb információk a felső sáv „Szobák és vendégek” fülén találhatók. Ez a szakasz a csoport összes szobájának adatait tartalmazza, valamint lehetőséget nyújt azok egyenkénti vagy együttes szerkesztésére. A szakasz megnyitásakor alapértelmezés szerint összecsukott állapotban van, és egyes részletek el vannak rejtve (pl. az összes vendég neve), lásd alább.

A táblázat jobb felső sarkában található „Mutassa mindet” gombra kattintva megjeleníthetőek az egyes foglalások további részletei. Hasonlóképpen kibonthatunk egy adott foglalást is, ha rákattintunk az adott szoba sorának végén található lefelé mutató nyíl ikonra.

A csoportos foglalások szerkesztési lehetőségei

Többféle módon is módosíthatjuk a paramétereket az egész csoportra vonatkozóan, vagy csak egyes foglalásokra.

1) A teljes csoport szerkesztése a „Foglalások” fülön – az ablak tetején található paramétereket (dátum, állapot stb.) szerkesztheti, és a módosítás a csoport összes foglalásában megjelenik. Ha egyes mezők inaktívak (nem módosíthatók), az azt jelenti, hogy ez az érték a csoport különböző foglalásainál eltérő, ezért nem módosítható ezzel a legegyszerűbb módszerrel.

2) A csoport kiválasztott részeinek tömeges szerkesztése a „Szobák és vendégek” fülön – A csoportban minden sor (foglalás) elején egy-egy jelölőnégyzet található. Ezek segítségével tetszőleges számú szobát kiválaszthatunk, és így a táblázat felett megjelennek a tömeges szerkesztési lehetőségek.

3) Szobák szerkesztése egyedileg a „Szobák és vendégek” fülön – egy adott szoba sorának végén kattintsunk a három pontra, és megjelenik a szobával való munkához és szerkesztéshez szükséges összes lehetőség. Maga a szobatáblázatban egyes részekre kattintva (pl. szoba, dátum, árcsomag stb.) a konkrét módosítások közvetlenül a táblázatból is elvégezhetők.

Foglalások eltávolítása a csoportból

Többféle módon is kitörölhetjük a csoportban szereplő foglalások egy részét.

  • A csoport részletei között kattintsunk egy adott szoba melletti három pontra > válassza a „Szoba eltávolítása a csoportból” opciót.
  • A csoport részletei között kiválaszthatjuk azokat a szobákat, amelyeket el szeretnénk távolítani a csoportból, majd a táblázat feletti gomb segítségével egyszerre kiszedhetjük őket.
  • Az eltávolított foglalás ezután külön, egyéni foglalásként működik, minden részletével együtt. Ha egyszerre több foglalást távolítunk el, a rendszer másképp viselkedik, és az eltávolított foglalások új csoportos foglalássá válnak.

Foglalások törlése a csoportból

A szobák törlése a csoportból hasonló a szobák eltávolításához, de visszafordíthatatlan, és a rendszerből törli a foglalást:

  • A csoport részletei között kattintson az adott szoba melletti három pontra > „Foglalás törlése” opció.
  • A csoport részletei között kiválaszthatjuk azokat a szobákat, amelyeket törölni szeretnénk a csoportból és a rendszerből, majd a táblázat feletti gomb segítségével egyszerre törölheti őket.