Camere conectate
Modulul camere conectate îți permite să creezi conexiuni între camerele și unitățile de alt tip configurate în Previo. Această funcționalitate este utilă în special atunci când dorești să oferi spre închiriere atât întreaga proprietate, cât și apartamentele individuale.
Conectarea acestora asigură faptul că, atunci când întreaga proprietate este rezervată, apartamentele individuale sunt blocate automat. În schimb, dacă un oaspete rezervă chiar și un singur apartament, întreaga proprietate nu va mai putea fi rezervată pentru aceeași perioadă.
Această funcționalitate poate fi utilizată și în cazul hostelurilor, unde paturile pot fi închiriate individual.
Configurarea conexiunilor între camere și unități de alt tip
Configurarea este foarte simplă. Apasă pe „Conexiune nouă”, apoi selectează care dintre unități reprezintă „întreaga proprietate” și care sunt „părțile componente” ale acesteia. În partea de jos a ferestrei vei găsi o explicație despre modul în care funcționează conexiunea dintre unități în cazul unei rezervări.
În această conexiune pot fi incluse și unități de alt tip. De exemplu, o saună poate fi rezervată atât separat, cât și ca parte a întregii proprietăți.
Pentru a utiliza această funcționalitate, este posibil să fie necesare câteva modificări ale tipurilor de camere configurate. De exemplu, dacă până acum ai închiriat proprietatea doar sub formă de apartamente individuale, este posibil să nu fi creat încă un tip de cameră pentru „întreaga proprietate”.
Să vedem un exemplu de configurare:
- Tipul de cameră „Întreaga proprietate” > include o singură unitate de cazare, cu o capacitate maximă de 8 persoane. Oaspetele poate rezerva întreaga proprietate, cabană sau cameră de hostel pentru maximum 8 persoane.
- Tipul de cameră „Camere individuale” > include 4 camere separate, fiecare cu câte două paturi.
Deoarece atât întreaga proprietate, cât și camerele individuale sunt configurate ca tipuri de camere distincte, pentru fiecare trebuie stabilite tarifele, restricțiile, galeria foto, descrierea și celelalte setări necesare. Astfel, este clar când și în ce condiții poate fi rezervată întreaga proprietate sau fiecare cameră în parte.
Blocarea automată a disponibilității în funcție de rezervări
Setările generale ale modulului Camere conectate includ și opțiunea de blocare automată a disponibilității. Principiul este simplu, așa cum am explicat mai sus: dacă întreaga proprietate este rezervată, camerele individuale nu mai pot fi rezervate. În schimb, dacă una sau mai multe camere sunt rezervate, întreaga proprietate nu mai poate fi rezervată pentru aceeași perioadă.
Dacă, din orice motiv, preferi să gestionezi manual blocarea camerelor, poți dezactiva această funcție.
Totul funcționează automat în calendarul de rezervări, așa cum poți vedea mai jos. Pentru camerele care nu mai pot fi rezervate, sistemul creează automat un blocaj de disponibilitate, evidențiat printr-o culoare distinctă. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă rezervarea inițială este introdusă manual sau provine din RESERVATION+ (R+) ori prin Channel Manager.
Este important să știi că, dacă modifici tipurile de camere pentru a utiliza această funcționalitate, va trebui să reconfigurezi în Previo setările aferente acestora, precum tarifele, galeriile foto, descrierile etc.
De asemenea, dacă vinzi atât întreaga proprietate, cât și camerele sau apartamentele individuale pe platformele internaționale de rezervări, prin intermediul unui Channel Manager, este posibil să fie necesară actualizarea corespondenței dintre tipurile de camere (mapping), astfel încât acestea să fie asociate corect.
Utilizarea în RESERVATION+ (R+)
Motorul de rezervări RESERVATION+ ține cont și de conexiunile configurate între camere și alte tipuri de unități. Astfel, conform exemplului prezentat mai sus, un oaspete al site-ului poate rezerva între 1 și 4 camere individuale sau întreaga proprietate.
Dacă oaspetele selectează mai întâi o cameră individuală în R+, nu va mai putea adăuga întreaga proprietate în aceeași rezervare. Același lucru este valabil și invers: dacă selectează întreaga proprietate, nu va mai putea adăuga separat camerele care fac parte din aceasta.



